“Moskova Lomonossov Üniversitesi (MGU) Savaşa Karşı!”

Rusya’nın en eski üniversitesi olan Lomonossov Moskova Devlet Üniversitesi (MGU) öğrencisi, öğretim üyesi, idari personeli ve mezunu bizler, ülkemizin Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşı kategorik olarak kınıyoruz.

Rusya ve ebeveynlerimiz bize, herkesin görüşünü dinlemeye, ileri sürülenleri tartmaya, etrafımızda olanları eleştirel bir gözle değerlendirmeye ve insani ve bilimsel gerçeğe sadık kalmaya dayalı sağlam bir eğitim verdiler. Olayları adlarıyla çağırmayı biliyoruz ve elimiz kolumuz bağlı kalamayız. Rusya Federasyonu’nun yürüttüğü ve yöneticilerinin “özel askerî operasyon” olarak niteledikleri eylemler bir savaştır ve içinde bulunduğumuz durumda ne lafı dolandırmaya ne de mazeretlere yer var. Savaş, şiddettir, vahşettir, ölümdür, yakınlarını kaybetmektir, güçsüzlüktür, korkudur ve bunları hiçbir hedef haklı çıkaramaz. Savaş insanlıktan çıkmanın en acımasız halidir ve okul ve üniversite sıralarında öğrendiğimiz gibi, dünyada hiçbir nedenle yeniden tekrarlanmamalıdır. Üniversitede bize mutlak değerler olarak öğretilen insan yaşamı, hümanizma, diplomasi ve anlaşmazlıkların barışçı çözümü, Rusya haince Ukrayna topraklarına girdiği anda ayaklar altına alındı ve inkâr edildi. Rusya Federasyonu’nun ordusu Ukrayna’ya girdiğinden beri milyonlarca Ukraynalının yaşamı her saat tehdit altında.

Ukrayna halkıyla dayanışmamızı ifade ediyor ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşı kategorik olarak kınıyoruz.

Rusya’nın en eski üniversitesinden mezun olan bizler, altı günden beri devam eden kanlı savaşın neden olduğu kayıpların, her şeyden önce insani kayıpların ve bunların yanında sosyal, iktisadi, kültürel kayıpların yerinin doldurulması mümkün olmadığını biliyoruz. Savaşın bir insani felaket olduğunu da biliyoruz ama bizim, Rusya halkının, Ukrayna halkında ve kendimizde açtığımız yaranın ne denli derin olduğunu tahmin edebiliyoruz.

Rusya yöneticilerinden hemen ateşkes ilan etmelerini, egemen bir devletin topraklarını terk etmelerini ve bu utanç verici savaşa bir son vermelerini ısrarla talep ediyoruz.

Rusya’nın geleceği karşısında kayıtsız kalmayan bütün Rusya yurttaşlarını barış hareketine katılmaya davet ediyoruz.

Biz savaşa karşıyız!

#нетвойне


Lomonossov Üniversitesi’nde çalışan öğretim üyesi, idari personel, doktora öğrencisi ve bu üniversiteden mezunların (5 Mart’ta 7.500’den fazla imzacı) imzaladığı bildirinin Türkçe çevirisi.

Orijinali için bkz. https://msualumniagainstwar.notion.site/0378ab0a0719486181781e8e2b360180

Güvenlik nedeniyle imzacı listesi yalnız imzacılara açıktır.


Çeviren: Ahmet İnsel