"Adalet Yoksa, Barış da Yok"

“No Justice No Peace” 

George Floyd'un Minneapolis'te polis şiddeti sonucunda öldürülmesinin ardından ABD'de yapılan kitlesel protestoların, çoğunluğu siyahlardan oluşan New Orleans şehrinde de yankı bulmaması mümkün olamazdı. Şehrin farklı yerlerinde çeşitli inisiyatiflerin düzenlediği protestoların başını “Take 'Em Down Nola” çekiyor.

Irk adaletsizliğine karşı, siyahların geleceklerini sürdürebilmeleri için çalışan, yöntem üreten aktivistlerden oluşan bir inisiyatif. Amaçları “beyaz üstünlükçüleri” temsil eden ırkçı anıt ve sembolleri ortadan kaldırmak ve sokak, cadde, meydan, okul isimlerini değiştirmek ve siyahların/(Kızılderili) yerlilerin üzerlerindeki baskıyı hatırlatan kötü, aşağılayıcı hafızayı New Orleans manzarasından temizlemek. Protestolarda yerel hükümetten talep edilenlerin başını bu değişiklikler çekiyor.  

“Burn The System Build The Community”

Beyaz nüfusun katılımının çok daha fazla olduğu protestolarda konuşmaları sadece siyah nüfustan inisiyatif üyeleri gerçekleştiriyor. Polisin siyahların hayatlarına kastının kölelik zamanlarından beridir süregelen beyaz üstünlüğünün bir parçası olduğunu ve ortadan kaldırılarak yeni bir kamu güvenliği yapılandırmasına gidilmesi ve polis departmanlarının bütçelerinin kısıtlanıp bu bütçelerin siyahların günlük yaşamlarını iyileştiren sistem değişiklikleri ve sosyal adaleti sağlamak için kullanılması ilk yapılması gerekenler olarak belirleniyor. Beyazların taşıdıkları dövizlerde dikkat çekenler, asıl şiddetin beyazların sessizliği olduğu, siyahların hayatının önemi olmadan kimsenin hayatının bir önemi olmayacağıydı. 

Gösteriler dayanışmacı ve barışçıl bir ruh hali ile şehrin farklı yerlerinde yapılırken, ABD geneli ve New Orleans'ın bağlı bulunduğu Louisiana eyaletinin diğer şehirlerinde polis şiddeti haberleri geldikçe ve talepler kesin bir çözüme kavuşana dek süreceğe benziyor. 


Fotoğraflar: Yasemin Taşkın