Murat Belge
9 Mart 2020 Pazartesi
Son analizde, sağda veya solda değil, genel olarak düşünce tarihimizde kısıtlayıcı etkenler olduğu kanısındayım. Bu da normal; bir toplumda falan düşünceyi frenlerken filan düşünceyi kamçılayan bir genel entelektüel ortam olmaz. Ortam teşvik ediyorsa hepsini birden teşvik eder. Bu durumda sağın “mükemmel”e en yakın kültürel birikimi kendilerinden bir “sağcı” olmayan Ahmet Hamdi Tanpınar’da bulması ve onu kendine sözcü seçmesi de anlaşılır bir şey.
Erdoğan Özmen
5 Mart 2020 Perşembe
Demek içinde bulunduğumuz tarihsel uğrağı benzersiz kılan şey, öznelliklerimizdeki yapısal bir değişimin, karakter yapılarımızdaki bir tür mutasyonunun eşzamanlı olarak ortaya çıkmakta oluşudur.
Aksu Bora
4 Mart 2020 Çarşamba
Görünmeyen emek tartışmalarının feminist gündemin temel tartışması olduğu yıllar, 1970’lerdi. Feminizmin yükselişi, Marksizmin muhalif hareketler üzerindeki belirleyici etkisi, dolayısıyla maddeciliğin temel yöneliminin emek olması, kadın emeğine bu ilginin sebepleri arasındaydı muhakkak.
Kenan Erçel
3 Mart 2020 Salı
Türkiye Solu’nun pek ilgisine mazhar olmamışa benzese de 2020 genel seçimleri Bernie Sanders’ın adaylığı vesilesiyle sosyalizmin (ve de kapitalizmin) ABD’de sosyal medyada, televizyonlarda, radyolarda, basında, sokaklarda hararetle tartışıldığı bir sürece dönüştü
Tanıl Bora
26 Şubat 2020 Çarşamba
Ignorentio juris non excusat. Veya Ignorentio juris neminem excusat. Kanunu bilmemek, mazeret değildir. Kanunu bilmiyor olmak, onu çiğnemenin gerekçesi, mazereti, bahanesi olamaz, yani. Roma Hukuku’nun belli başlı ilkelerinden biri.
Murat Belge
25 Şubat 2020 Salı
Hatırladığıma göre “Kültür Savaşı” ibaresini ilkin Tayyip Erdoğan kullanmıştı. Yoksa yanılıyor muyum? Yanılıyorsam, mitolojinin dokunduğu her şeyi altına çeviren Midas’ı gibi dokunduğu her şeyi savaşa çeviren bir Cumhurbaşkanımız olduğu için ibareyi ona mal etmişimdir.
Polat S. Alpman
13 Şubat 2020 Perşembe
Türkiye’deki mütedeyyin siyasetçilerin ve İslamcılık hareketinin hamasi retoriklerle bezeli Filistin ağıtlarına karnı tok olanlar, ‘Kudüs Davası’ ile ilgili vaazları da dinlemeye pek istekli değil.
Arzu Yılmaz
13 Şubat 2020 Perşembe
İdlib’de ertelenen son perde nihayet sahneye koyulurken, Türkiye’nin iki cami arasında beynamaz Suriye politikasında ibre bir kez daha ABD’ye döndü. Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi ve Astana süreçlerinin bittiğini ilan edip, Suriye rejimine karşı savaş hazırlıklarına girişti.
Tanıl Bora
12 Şubat 2020 Çarşamba
Derviş Aydın Akkoç
9 Şubat 2020 Pazar
Nietzsche’nin kıyıcı kem bakışından, sert “çekiç” darbelerinden, kendi tabiriyle bir “yabanıl deha” olarak Shakespeare de payına düşeni alır.