Abluka
16 Ocak 2016 Cumartesi
Ulus Baker, Yılmaz Güney sinemasının bir özelliğini, esaslı bir özelliğini bulup çıkarmıştı. Farklı metinlerinde birden fazla kere, farklı şekillerde ifade ediyordu bu özelliği. “Ulusal edebiyat nedir?”de Türkiye’de edebiyatın kadim meselesinin, eski ile yeni bahsinin, “yeninin alındığı coğrafya” ile “köken coğrafya” halinde işbaşında olduğunu söylüyor; Tanpınar’ı bu bahiste ayırt edici kılanın, yarattığı kahramanların zihinsel akışından etkilenebildiği bir açılmaya/aralığa yerleşmesi, yazarın kahramanının dilinden kendi özelliklerini türetebildiği bir aralık imkânının açığa çıkması olduğunu ifade ediyordu.
Özgür Düşünce Mücadelesinin Yanındayız
15 Ocak 2016 Cuma
Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin, 11 Ocak 2016 tarihinde hükümete yaptığı barış ve müzakere çağrısının ardından başlatılan linç kampanyası, temel hak ve özgürlüklerin bir parçası olan düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesine yönelik bu örgütlü saldırı, devlet yönetimine artık bütünüyle hakim olan totaliter eğilimlerin somut tezahürüdür.
Muhbir Vatandaşlığın Hazzı!
15 Ocak 2016 Cuma
Karşımızda arkaik iktidarın, arkaik teknikleri var velhasıl. Buna sevinsek mi üzülsek mi bilemiyorum! Fakat bana kalırsa, bu tekniklerin vakti zamanındakiler kadar sınırsız olmaması, yani örneğin beden üzerine cezanın, kişiyi daracık bir hücreye tıkmanın ötesine geçememesi, bu arkaik iktidarın en hassas yanını oluşturuyor.
Yıkıntı
14 Ocak 2016 Perşembe
Bir ağıdı yarıda kesmenin vebalini boyunlarına cevşen sanıp konduranların dünyasında kaç metre karelik yerimiz var? İki zılgıt arasındaki mesafeyi, doğum ve ölüm zılgıtları arasındaki mesafeyi kısaltmayı bir güvenlik marifeti olarak görenlerin dünyasında kaç güzel şarkı daha söylenebilir?
AK Parti’nin Kürt Sorunu
12 Ocak 2016 Salı
Boşa kürek çekmek dahi olsa, en baştan söyleyeyim: Bu savaşın kazananı olmayacak. Hükümet, karşı taraftaki muhataplarını ciddiye almadığı, düzgün kurgulanmış, şeffaf ve katılımcı bir çözüm sürecine dönmediği sürece şehirlerde PKK ile çatışarak büyük askerî veya siyasal kazanımlar elde edemeyecek.
Ama Hukuk…
10 Ocak 2016 Pazar
Belirlenmiş olan hukuka, belirleyenlerin de uymaması halinde, o da hukuk dışı bir hal alır ve hukuk dışılıkta bu buluşma, karşı tarafı suçlama imkânına da son verir. Bunun adı, gayrimeşruluk zemininde çatışmadır.
Tunus Devrimini Arındırmak
9 Ocak 2016 Cumartesi
Coğrafi ayrım Tunus’un Çağrısı ile En Nahda arasındaki ayrımla önemli derecede örtüşse de temel mesele “İslâmcılık” karşısında “sekülarizm” değil. Temel mesele yüksek işsizlik, ekonomik ve toplumsal marjinalleşme ve iç ve güney bölgelerdeki fırsat yokluğu.
Gürültünün ve Sessizliğin Politikası
8 Ocak 2016 Cuma
Gürültünün bir tekilliğe işaret etmediği, ontolojisinin ancak kültürel bir bağlamda tartışılabileceği ön kabulüyle, bazı güncel örnekleri de göz önüne alan bir deneme yazmak niyetim. Konuya ilişkin etraflı bir tartışmaya girişmekse çok daha geniş bir hacme ihtiyaç duyar; zira konu çetrefil, işitsel deneyimler muhtelif.
Sokağa Çıkma Yasağı, Adalete Erişim Hakkını Kara Listeye Alırken
4 Ocak 2016 Pazartesi
Bu çalışma sokağa çıkma yasağı üzerinden temel hak ve özgürlüklere yönelen saldırıların kendisini hukukla peçeleme girişimi ile bu girişimin ard alanına ışık tutmaya çalışacak. Yaşama, özgürlüğe ve malvarlığına yönelen saldırıların durdurulması isteğiyle yüzleştiğinde AYM’nin genetik öncüller üzerinden soruna verdiği tepkiyi tedbirler üzerinden okumaya çalışacak.
IŞİD, Yoklukçuluk ve Totalitarizm
2 Ocak 2016 Cumartesi
Guillaume Bigot, Paris saldırılarının olduğu hafta yayımladığı, zorunlu askerliğin geri getirilmesini savunan yazısında, küresel cihat ile Fransa arasındaki savaşın bir “uygarlıklar çarpışması” değil de “yoklukçuluk”(neantisme) ile totalitarizm arasında bir mücadele olduğunu savunuyor.
ODTÜ Vakası: ‘Yerli ve Milli’nin Evrensele Saldırısı
30 Aralık 2015 Çarşamba
Bugün Türkiye’de evrensel standartları ve iddiaları olan üniversiteler, yerli ve milli olduklarını söyleyen kurum ve insanların çok boyutlu ve çok yönlü bir saldırısı altında. Bilim kurumları içerisinde yerliliğe en uzak olması gereken TÜBİTAK’ın Başkanı, daha önce kendi kurumunun yayımladığı kitaplardan “kültürel uygunluk ve yerlilik testi”nden geçemeyenlerin toplatıldığını ve yakıldığını gururla söyleyebiliyor; milliyi temsil ettiğini iddia eden köşe yazarına “kültürel hassasiyeti” için teşekkür edebiliyor.
Lacoste’un Sur’daki Ayak İzleri: Coğrafya Hâlâ Savaşmak İçindir
29 Aralık 2015 Salı
“Coğrafya ne işe yarar?” sorusu ilk çağlardan bu yana tartışılagelen kökensel bir arayışı ifade eder. Diğer yandan söz konusu arayış kimilerince pratik bulunan ve pratik olduğu için de bayağı görülen “coğrafya kime yarar?” sorusuyla beraber sorulmadığı oranda önemini ve anlamını da kaybeder.
Faşist Şiddet ve Utanmanın Fizyopatolojisi
26 Aralık 2015 Cumartesi
Toplumsal (sınıfsal/nesnel) şartların davet ediciliği dahilinde “faşizm”i bir yana korsak, “faşist şiddet”e yatkınlık, bir tür -ileri düzeyli- damar hastalığı olarak mütalaa edilmelidir, derim. Öyle ki, ruhsal bedenin en temel, en hayati damarlarından olan “ar” damarı çatlıyor, giderek, “kansızlaşan” beden sahibi “utanma/arlanma” duygusunu yitirmek suretiyle her türlü haltı yiyebileceği bir “haletiruhiye”ye bürünüyor olmalıdır.
"Ortadoğu’da Devlet ve İktidar"ı Anlamak İçin Kullanılan Bir Yöntem Üzerine
24 Aralık 2015 Perşembe
Erdem Demirtaş’ın Metis Yayınları’ndan yayımlanan çalışması Ortadoğu’da Devlet ve İktidar kitabı üzerine Ortadoğu’da otoriter rejimlere dair akademik literatür ve kurumsal yaklaşımları eleştirel bir okumaya tabi tutarak bu rejimlerin siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal dinamiklerini karşılaştırmalı bir perspektif içerisinde ortaya koyabilmeyi amaçlıyorum.
Hadi Bir Daha Deneyelim: Ya Prometheus İnadı Ya Da Yaprak Düzeni Siyasalar!
22 Aralık 2015 Salı
Geç kapitalizmin yeni iktisadi önerileri yeni bir insan modeli yaratma noktasında tüm gücüyle çabalarken, düzenin devamlılığını sağlayan "ekonomi", "ulusal bütünlük", "sınırlar" gibi parametreler kütlesel kalıcılıklarıyla bireyin mücadelesinin içini boşaltmaya çalışıyor.
Güney Amerika’nın Üzerinde Bir Hayalet Dolaşıyor
19 Aralık 2015 Cumartesi
1998’de Chavez’in Venezuela’da Punto Fijo dönemini kapatarak seçim kazanmasıyla başlayıp 2000’lerde Arjantin, Brezilya, Şili, Bolivya, Ekvador, Uruguay derken tüm kıtada büyük bir dönüşüm yaratan sol dalga, işareti uzun zamandır gözüken gerilemenin ete kemiğe bürünmesiyle ilk firelerini vermeye başladı.
Şövalyenin Ölümü
18 Aralık 2015 Cuma
Picasso’nun “Kore’de Katliam” adlı tablosu, 1950’li yıllarda Kore Savaşı’ndaki bir katliamı anlatır. Koreli yoksul halka nişan almış, ağır silahlı askerler resmedilir bu tabloda; kadınlar ve çocuklar, savaşın ve açlığın şekilsizleştirdiği bedenleriyle çıplaktırlar. Halk ne kadar çıplak ve perişansa, askerler de o kadar zırhlı ve donanımlıdır.
Latin Amerika’da Solun Yenilgisi
17 Aralık 2015 Perşembe
Sol Peronistlerin Arjantin’de başkanlık seçimlerini, eski başkan Hugo Chávez yanlısı Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nin ise Venezuela’da parlamento çoğunluğunu art arda kaybetmesi, Latin Amerika solunda ciddi bir gerilemeyi işaret ediyor.
Kırmızı Pazartesi ve Katliam Politikası
16 Aralık 2015 Çarşamba
Gabriel Garcia Marquez'in Kırmızı Pazartesi’si, işleneceğini herkesin bildiği ama kimsenin önlemek için hiçbir şey yapmadığı bir cinayetin romanıdır malumunuz. İşlenecek olan bir “namus cinayeti”dir ama bilip de susanların farkında olmasalar dahi ortağı oldukları cinayetin olay örgüsü, bunu siyasi cinayetlerin ve devletçe işlenen katliamların doğasına tercüme edebilmeyi mümkün kılar.
Arafta Bir Karar: Çocuğun Soyadı
15 Aralık 2015 Salı
Mahkemeler aracılığıyla kadınlar olarak hak mücadelesi vermeye devam edeceğiz fakat sorunun kalıcı çözüme kavuşturulabileceği yer siyaset alanı olacaktır. Diğer türlü, yazıda bahsedilen kararda olduğu gibi, gecikmiş, yetersiz ve sorunun etrafından dolanan yargı kararlarıyla idare etmeye devam etmek zorunda kalacağız.
Dört Tarz-ı Milliyetçilik: Söylemsel Tarzlara Dair Ön Notlar
14 Aralık 2015 Pazartesi
Türkiye’de milliyetçiliğin ideolojik serüveni hem farklılaşan hem de iç içe geçebilen dört söylemsel tarz açısından analiz edilebilir. Bunlardan ilki, Kürt halkının varlığından son derece rahatsız, koşullar elverirse yok etmeye kararlı, political correctness'a pabuç bırakmayan “efendi”nin ilkel dışlayıcılığıdır.
Podemos’u Yaratan Hareket: 15-M
11 Aralık 2015 Cuma
Podemos kurulmadan önce alternatif iki sol blok vardı. Biri Komünist Partisi’nin başını çektiği ve 30’lardaki halk cephesi geleneklerine bağlı blok, diğeri ise 2011’de kurulan Anti-Kapitalist Blok. Troçkist grupların İngiltere’deki Sosyalist Alliance deneyiminin etkisiyle oluşturdukları bir bileşim.
Ölümleri Siyasallaştırma(ma)k
9 Aralık 2015 Çarşamba
Siyasal nedenlerle gerçekleşen ölüm, tanımı gereği siyasaldır ve siyasallaştırılır. Hele hele hakikati ortaya çıkarması gereken kurumlara güven kalmamışsa, hükümet, faili olmasa bile her şiddet eyleminden sonra eleştirilir. Buna itiraz etmektense siyasal ölümlerin önüne geçmek için neler yapılabileceği tartışılmalı.
Paylaşılan Acılar: Hintliler ve Ermeniler Ras al-‘Ain Esir Kamplarında (1916-1918)
8 Aralık 2015 Salı
Doğduğum şehir Kalküta, çok uzun seneler boyunca, Hindistan’daki en büyük ve en canlı Ermeni cemaatine ev sahipliği yapmıştı.